Mnogi pacijenti odbijaju čišćenje zubi u ordinaciji iz straha od trajnog razaranja caklinskog sloja zuba. Ovo ustaljeno mišljenje za posljedicu ima mogućnost nastanka bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa.

Dentalni terapeuti za uklanjanje kamenca mogu koristiti ručne, zvučne ili ultrazvučne instrumente. Iako je dokazana jednaka učinkovitost pri uporabi ručnih i rotirajućih instrumenata, postoji neznatna razlika u njihovu djelovanju. Najčešće se prilikom dentalnih čišćenja koriste ultrazvučni instrumenti koji, pri pravilnoj uporabi, nemaju mogućnost oštećenja tkiva samog zuba. Iza sebe mogu ostaviti hrapavu površinu koja se zaglađuje neposredno nakon završetka uklanjanja kamenca.

U svrhu zaglađivanja površine zuba mogu se rabiti ručni instrumenti ili četkice i gumice na pogon, ali i suvremenije tehnike poput pjeskarenja zubi. Ovaj će korak, osim onemogućavanja prilijeganja bakterija i daljnjeg stvaranja kamenca na hrapavoj površini, ukloniti i sve preostale naslage, plak i pigmentacije.

Unutar 20 minuta nakon čišćenja na vašim se zubima stvara tanka i prozirna naslaga, pelikula, koja će zatvoriti površinu cakline. Također, nakon samog tretmana možete od svojeg dentalnog stručnjaka zatražiti premazivanje zubi gelastom otopinom fluora. Fluor je plin koji ima zapažen učinak obrane i jačanja cakline, a otprilike 85% izlučuje se urinom. U sljedećih 24 sata kroz proces remineralizacije odvija se prirodna i potpuna obnova vanjskog sloja cakline.